Održan radni susret LAG Neretva i LAG Vinodol

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 05 Veljača 2018 20:20

5.2.2018.

4. veljače, 2018. godine održao se radni susret, Lokalne akcijske grupe Neretva i Lokalne akcijske grupe Vinodol te njihovih članova, na području djelovanja LAG Neretve u Kuli Norinskoj.

Radnom susretu, koji je bio podijeljen u dva dijela; radni dio s primjerima dobre prakse i upoznavanju područja djelovanja LAG – a domaćina, nazočili su predstavnici LAG –a Vindol; predsjednik LAG –a, gosp. Ivica Jerčinović, voditeljica ureda LAG –a gđa. Silvana Manestar te stručni suradnik LAG –a, gosp. Marjan Baričević, s članovima, predstavnicima raznih sektora; JLS –a; načelnik Vinodolske općine, gosp. Marijan Karlić, načelnica Općine Čavle, gđa. Ivana Cvitan Polić, voditelji OPG – ova i raznih udruga , te gošća, predstavnica Lokalne akcijske grupe Cetinska krajina, gđa. Ivana Žanko. Okupljene je ispred Lokalne akcijske grupe Neretva pozdravila i predavanje održala, predsjednica i voditeljica LAG Neretve, gđa. Tomislava Bule – Radaljac. 

U radnom dijelu susreta, naglasak izlaganja bio je na razmjeni znanja i iskustava povodom provedbi Lokalnih razvojnih strategija LAG – ova, unutar Mjere 19 Programa ruralnog razvoja RH, procesu, koji predviđa i raspisivanje natječaja za područje djelovanja LAG – ova, a u okviru odabranih mjera u razvojnim strategijama, ovisno o području LAG – a. Svi nazočni, složili su se kako LAG – ovima predstoji izazovan period u kojem je potrebno ojačati kapacitete kako bi provedba strategija tekla neometano, pri čemu se, kao bitnija komponenta, ističe animacija lokalnog stanovništa, koji čine integralni dio strategije, a sve u svrhu što bolje apsorpcije bespovratnih sredstava. 

Radni dio susreta bio je prilika za goste i domaćine da pobliže upoznaju izazove s kojima se susreću u svom djelovanju, bez obzira na geografsku različitost djelovanja, nazivnici problema oba LAG –a prilično su slični. Zanimljivo je istaknuti kako su se panelisti složili da LAG domaćin u svom budućem djelovanju naglasak treba staviti na pokušaje senzibiliziranja i približavanja lokalnog stanovništa za bavljenjem (nakon poljoprivrede) ruralnim turizmom, dok LAG gost u svom budućem radu s lokalnim stanovništem (nakon ruralnog turizma) naglasak treba staviti na povećanje poljoprivredne proizvodnje, pri tom ističući kako sinergijskim djelovanjem dvije navedene djelatnosti podižu kvalitetu življenja u ruralnim sredinama.

Na kraju radnog dijela susreta, zaključeno je kako je ovo, samo jedan u nizu radnih sastanaka ova dva LAG –a, gdje su ostvareni vrijedni kontakti, što je potencijal za eventualnu buduću suradnju, kako na gospodarskom, tako i na turističkom planu.

Dolina Neretve, kao poznata kulturna i enogastronomska destinacija, goste iz LAG –a Vinodol nije ostavila ravnodušnim, pa su tako naši gosti imali prilike kušati specijalitete doline Neretve za što je bio zaslužan restoran Lopoč iz Kule Norinske, smješten nekoliko kilometara od Metkovića, na starom napoleonskom putu prema Vrgorcu u mjestu Momići, čiju gastronomsku ponudu obilježavaju specijaliteti koji su upravo dolinu Neretve pozicionirali i ucrtali na sve eno – gastronomske karte Lijepe naše.

Podsjetimo, tijekom protekle godine u listopadu, LAG Neretva bila je domaćin i LAG - ovima iz Poljske, koji su na svom studijskom putovanju između ostaloga posjetili i Općinu Slivno te plantaže najpoznatijeg neretvanskog proizvoda - neretvanske mandarine. U narednom periodu LAG Neretva će svojim radom i aktivnostima nastaviti organizirati ovakve radne susrete, pri tom promovirajući prirodnu i kulturnu baštinu područja na kojem djeluje.

Kalendar događanja

« Prosinac 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31