[PRIMJERI DOBRE PRAKSE] LAG Neretva domaćin radnog susreta s predstavnicima LAG – ova iz Poljske

Poslijednja izmjena dana Petak, 27 Listopad 2017 07:31

26.10.2017.

25. listopada 2017. godine održan je radni sastanak s 25 predstavnika LAG – ova iz poljske pokrajine Voivodeship u Komarni, vinariji Terra Madre. 

Radni susret za cilj je imao razmjenu znanja i iskustava primjera dobrih praksi obzirom da je Poljska država u EU koja je iskoristila na nacionalnoj razni gotovo 90% raspoloživih bespovratnih sredstava iz fondova EU. U okviru susreta održana su interaktivna predavanja, rasprave i obilazak pogona financiranih iz EU sredstava. 

Područje Poljskih LAG-ova.PNGU Poljskoj čak 93% teritorija spada pod ruralni prostor, a na tom području živi oko 40% stanovništva. Druga je u EU po broju poljoprivrednih gospodarstava, čija je prosječna veličina 10,5 hektara, a iskorištavanjem fondova koje nudi EU uspjela je potpuno izbjeći recesiju, postati izvoznica hrane, sagraditi više od 10.000 km cesta, aerodrome, kulturne, znanstvene centre, muzeje itd.
Uspješna regionalna politika unutar zemlje, a pogotovo izvan njezinih okvira, otvara nove mogućnosti u kreiranju i provedbi kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih važnih komponenti koje pridonose velikoj apsorpciji EU sredstava, istaknuli su poljski gosti. Jedna od tema koje se dotaklo na ovom radnom susretu bila je i nova financijska perspektiva nakon 2020. godine, pri čemu je zajednički zaključak kako bi RH trebala povezati turizam sa svim gospodarskim granama, a iznesen je i podatak da Hrvatsku godišnje posjeti cca. 800.000 poljskih turista.


Ovom prilikom predsjednica LAG Neretve, gospođa Tomislava Bule – Radaljac izjavila je: „Poljska je država – priča o uspjehu u EU, koja je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem, dok su poljski LAG – ovi važan kotačić razvoja, čemu svjedoči i brojka od čak 322 akreditirana LAG –a u toj zemlji te može biti odličan uzor svim hrvatskim LAG – ovima koji su na putu započinjanja provedbi svojih lokalnih razvojnih strategija. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na "vojvodine", odnosno županije, pa se tako čak 70 % svih povučenih EU sredstava povlači preko županija, čime se osigurava stabilan i ravnomjeran rast svih regija… Ovaj radni susret prije svega trebao bi biti izvrsna prilika za stvaranje mogućnosti gospodarskog povezivanja (tržište izvoza), promocije turizma, ali i jačanje suradnje između LAG – ova…“


Poljski gosti osim transfera znanja imali su prilike u drugom dijelu radnog susreta obići plantažu najpoznatijeg  neretvanskog proizvoda – neretvanskih mandarina, pri čemu nisu krili zadovoljstvo, a gdje su ih proizvođači  mandarina upoznali s planovima podizanja višegodišnjih nasada, ali i problemima s kojima se susreću u plasmanu ovog proizvoda na razna europska tržišta. 
Radni susret završio je sa željama za još boljim   povezivanjem LAG-ova Hrvatske i Poljske obzirom da se ove   dvije države suočavaju sa sličnim prilikama i   izazovima,a svi težimo istome – snažnoj i zajedničkoj Europi. 

Kalendar događanja

« Prosinac 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31