8.12.2017.

Lokalna akcijska grupa Neretva, 8. prosinca 2017. godine sudjeluje na radionici „Usklađivanje strategija LAG – ova i budućnost CLLD-a koja se održava u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR), dok je domaćin radionice LAG Podravina.

Ova radionica namijenjena je svim akterima koji u svom radu se susreću i bave s pristupom lokalnog razvoja vođenog zajednicom; udruge, lokalne akcijske grupe, ruralne mreže, mediji te svi relevanti akteri ruralnog i regionalnog razvoja

Radionica se sastoji od dva dijela;

1. dio / Usklađivanje strategija LAG-ova: iskustva i preporuke

Svrha prvog dijela je podijeliti iskustva s usklađivanjem lokalnih razvojnih strategija LAG-ova nakon izmjena Pravilnika o provedbi podmjera Mjere 19.

2. dio / Novi europski model lokalnog razvoja vođenog zajednicom - CLLD

Svrha drugog dijela je predstaviti i prodiskutirati o novom modelu CLLD-a za razdoblje 2021.-2027. predstavljenom na trećem Europskom ruralnom parlamentu, predstaviti mišljenje Europskog gospodarskog socijalnog odbora o navedenoj temi te najaviti kampanju za uspostavu kontinentalnih FLAG-ova (LAG-ova u ribarstvu) u Hrvatskoj.

Program radionice Đurđevac potražite OVDJE

www.hmrr.hr 

22.11.2017.


Predstavnici Lokalne akcijske grupe Neretva, točnije predsjednica i voditeljica gđa. Tomislava Bule - Radaljac sudjeluje i kao predavač na trodnevnom seminaru ''Za razvoj ruralnih krajeva'' koji se održava u hotelu Narona u Metkoviću, a u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj ''Klub članova Selo'' u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Metkovića.

Seminar je namijenjen OPG-ovima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnim područjima i ruralnom turizmu te svima koji rade na području ruralnog turizma (JLRS, TZ-ovi, LAG-ovi, udruge, komore...), a  proći će se teme od osnova ruralnog turizma, pravnog okvira, organizacije boravka gostiju, mogućnosti financiranja do gastronomije, posluživanja hrane, vinskih priča te marketinga.

26.10.2017.

25. listopada 2017. godine održan je radni sastanak s 25 predstavnika LAG – ova iz poljske pokrajine Voivodeship u Komarni, vinariji Terra Madre. 

Radni susret za cilj je imao razmjenu znanja i iskustava primjera dobrih praksi obzirom da je Poljska država u EU koja je iskoristila na nacionalnoj razni gotovo 90% raspoloživih bespovratnih sredstava iz fondova EU. U okviru susreta održana su interaktivna predavanja, rasprave i obilazak pogona financiranih iz EU sredstava. 

Područje Poljskih LAG-ova.PNGU Poljskoj čak 93% teritorija spada pod ruralni prostor, a na tom području živi oko 40% stanovništva. Druga je u EU po broju poljoprivrednih gospodarstava, čija je prosječna veličina 10,5 hektara, a iskorištavanjem fondova koje nudi EU uspjela je potpuno izbjeći recesiju, postati izvoznica hrane, sagraditi više od 10.000 km cesta, aerodrome, kulturne, znanstvene centre, muzeje itd.
Uspješna regionalna politika unutar zemlje, a pogotovo izvan njezinih okvira, otvara nove mogućnosti u kreiranju i provedbi kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih važnih komponenti koje pridonose velikoj apsorpciji EU sredstava, istaknuli su poljski gosti. Jedna od tema koje se dotaklo na ovom radnom susretu bila je i nova financijska perspektiva nakon 2020. godine, pri čemu je zajednički zaključak kako bi RH trebala povezati turizam sa svim gospodarskim granama, a iznesen je i podatak da Hrvatsku godišnje posjeti cca. 800.000 poljskih turista.


Ovom prilikom predsjednica LAG Neretve, gospođa Tomislava Bule – Radaljac izjavila je: „Poljska je država – priča o uspjehu u EU, koja je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem, dok su poljski LAG – ovi važan kotačić razvoja, čemu svjedoči i brojka od čak 322 akreditirana LAG –a u toj zemlji te može biti odličan uzor svim hrvatskim LAG – ovima koji su na putu započinjanja provedbi svojih lokalnih razvojnih strategija. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na "vojvodine", odnosno županije, pa se tako čak 70 % svih povučenih EU sredstava povlači preko županija, čime se osigurava stabilan i ravnomjeran rast svih regija… Ovaj radni susret prije svega trebao bi biti izvrsna prilika za stvaranje mogućnosti gospodarskog povezivanja (tržište izvoza), promocije turizma, ali i jačanje suradnje između LAG – ova…“


Poljski gosti osim transfera znanja imali su prilike u drugom dijelu radnog susreta obići plantažu najpoznatijeg  neretvanskog proizvoda – neretvanskih mandarina, pri čemu nisu krili zadovoljstvo, a gdje su ih proizvođači  mandarina upoznali s planovima podizanja višegodišnjih nasada, ali i problemima s kojima se susreću u plasmanu ovog proizvoda na razna europska tržišta. 
Radni susret završio je sa željama za još boljim   povezivanjem LAG-ova Hrvatske i Poljske obzirom da se ove   dvije države suočavaju sa sličnim prilikama i   izazovima,a svi težimo istome – snažnoj i zajedničkoj Europi. 

16.10.2016.

U Zagrebu su se 13. i 14. listopada 2017. godine održali šesti Dani Neretve u Zagrebu. Tradicionalna je to sada već manifestacija koja se održava u organizaciji istoimene udruge. Tema ovogodišnje manifestacije bila je ”COOL-tura u Neretvi” koja je kroz zanimljiv, interaktivan način trebala upoznati sudionike kako poboljšati prezentaciju, vidljivost i iskoristivost EU fondova kako bi se dolina Neretve što prije ucrtala na razne turističke karte.
tomislava1Između ostalih, jedna od panelistica na ovogodišnjoj manifestaciji bila je i predsjednica LAG Neretva gđa. Tomislava Bule – Radaljac koja je kroz svoje izlaganje ”EU i nacionalni izvori financiranja – Integrirani pristup upravljanju destinacijom” sudionike upoznala s Operativnim programima RH 2014.-2020. i nacionalnim izvorima financiranja. Istaknula je kako je upravo LAG Neretva jedan od najboljih primjera integriranog pristupa upravljanju destinacijom, obzirom da, iako je relativno ”mlad” LAG (osnovan 2012. godine) jedan od rijetkih koji se može pohvaliti s preko 91% povučenih sredstava u provedbi IPARD-a, dok je, svakako, jedna od upečatljivih inicijativa LAG-a bila promocija kratkih lanaca prodaje, gdje je LAG Neretva u suradnji s drugim LAG-ovima i dionicima na području RH pomogao neretvanskim poljoprivrednicima kada su zapali u probleme oko plasmana na tržište, najpoznatijeg neretvanskog proizvoda – neretvanske mandarine. Iz te inicjative razvila se akcija “Neretvi Za Dar” kao svojevrsna reakcija i prilagodba na problem područja u okvru koje su mali poljoprivredni proizvođači prodali cca. 300 tona mandarina u svega tri tjedna. Zaključno predsjednica LAG-a dodala je i kako je iznimno bitno odrediti prioritete ulaganja, a sve donesene strategije lokalnog razvoja trebaju biti prije svega jasne i mjerljive dok se najbolji rezultati postižu suradnjom i povezivanjem lokalnih dionika te jačanjem njihovih kapaciteta za rad na projektima, što je i misija LAG Neretve. 

Među ostalim panelistima na šestim Danima Neretve u Zagrebu bili su i gđa. Dijana Katica i gosp. Miroslav Mimo Barbir.

Važno je napomenuti kako je manifestacija imala i humanitari karakter, pa je tako Zagrebačkom Caritasu donirano nešto više od 1600 kg neretvanskih mandarina za potrebe pučkih 
kuhinja. 

Lokalna akcijska grupa Neretva, trenutno je u fazi izrade Lokalne razvojne strategije za period 2015.-2020., gdje se u okviru Programa ruralnog razvoja dodjeljuju sredstva akreditiranim LAG-ovima. Ovim putem Vas pozivamo da se u što većem broju uključite u samu izradu iste.

Lokalna akcijska grupa Neretva sudjeluje na trećem sastanku ključnih aktera u prekograničnoj regiji Neretva u organizaciji SWG RRD-a (South Eastern Europe Regional Rural Development Standing Working Group) koji se održava u Trebinju, Bosna i Hercegovina.

Kalendar događanja

« Siječanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31